Dlaczego warto mieć domowe pierogi w zamrażarce ?
Cieszę się, że tu jesteś.
Oznacza to, że szukasz odpowiedzi co dziś ugotować.
Dodam, iż nie jest to kolejny blog poradnikowy typu „ jaki obiad dziś ugotować i z czego”.
Przepisy również tu znajdziesz.
Od razu przejdę do rzeczy i zaproponuję pierogi, które są niezawodne przy każdej okazji.
Dlaczego ?
Bo gdy przyjdzie mi wrócić zbyt późno do domu z potwornym głodem, który tylko czyha na to jak rozpęta się moja kompulsywność jedzeniowa.
Wiem, jak uratować sobie życie i reszcie domowników, którzy krzyczących już w progu,
Mamo! Głodna jestem,
Mamo! Kiedy jedzenie, za godzinę mam trening!
Wyciągam pierogi !!!
Dobrze mieć lodówkę z zamrażalnikiem w której są zarówno lody jak i moje pierogi, a one sprawdzają się przy każdą okazji.
U mnie prawdziwi „pierogożercy”, znajdą różne rodzaje. Do wyboru są: z mięsem, ruskie, ze szpinakiem, z kaszą gryczaną i pieczarkami,
warzywne z imbirem, z kapustą kiszoną i pieczarkami, bezglutenowe oraz świąteczne. Jednym słowem wszelakie.
W takie dni, gdy gonisz własny ogon i padasz ze zmęczenia a rodzina domaga się przysłowiowej "paszy", bo samym powietrzem człek nie żyje.
Wyjmuję pierogi.
Moje jedzeniowe zbawienie. W jednej chwili tanecznym krokiem przygotowuję do gotowania wodę w kilku garnkach,
by po niespełna 20 minutach podać wykwintne parujące pierogi.
Spokój domowy powraca natychmiast, wszyscy zadowoleni, najedzeni i uśmiechnięci.
Każdy dostał pierogi jakie lubi. Nie było marudzenia … bo ja tego nie lubię.
Obiad przygotowany i czas odpocząć.
Oferuję domowe pierogi ręcznej produkcji na każdą okazję.
Moje pierogi to produkt głęboko mrożony.
Paczka zawiera 32 i więcej sztuk pierogów do samodzielnego przygotowania w domu.
Jeśli spodziewasz się dużych pierogów to od razu muszę Ciebie uprzedzić.
Wielkość pierogów jest zdecydowanie mniejsza.
Ciasto na pierogi jest bardzo cienkie i wyrabiane od podstaw ręcznie.
Krążki na pierogi są o średnicy ok. 6,5 cm.
Taki rozmiar pierogów pozwala na połknięcie go w całości.
Jeden pieróg na jeden kęs.
Zapraszam do obejrzenia filmu z procesu produkcji pierogów.
Jakie jest ciasto?
Bo to ono nadaje smak i wyróżnia każde pierogi. Ciasto w pierogach jest bardzo cienkie. A do produkcji pierogów używam sprawdzonych produktów wysokiej jakości.
Ciasto na pierogi przygotowuję z mąki pszennej Typ 550, Typ 500, Typ 450 oraz masła osełkowego 82% tłuszczu oraz wody.
Ciasto nie zawiera jajek, dlatego jest delikatne, rozpływające się i w żaden sposób gumowate jak większość spotykanych w sklepie czy punktach gastronomicznych.
Formowanie pierogów.
Po wyrobieniu ręcznie ciasta, wydzielam mniejsze części, które rozwałkowuje na bardzo cienkie placki.
Z tak przygotowanego cienkiego ciasta wykrawam krążki o średnicy ok. 6,5 cm.
Na każdy krążek nakładam dużą ilość farszu.
Przy takiej proporcji grubości ciasta, wielkości pieroga i wystarczającej ilość farszu,
można delektować się smakiem pieroga, a nie dławić się mączną kluską.
Opis lepienia i pakowania pierogów.
Lepienie pierogów.
Do lepienia pierogów nie używam żadnych dodatkowych urządzeń. Bo nie lubię.
Za to lubię poczuć strukturę ciasta w dłoniach.
Każdego pieroga lepię ręcznie.
Starannie go formuję kilka razy.
Sprawdzam czy jest wystarczająco zlepiony, by przypadkiem nie rozpadł się przy gotowaniu.
Pakowanie pierogów.
Tak przygotowane pierogi po ulepieniu układane są na tackach i zamrażane od razu.
Po ok. 2h od włożenia do zamrażalnika, pierogi są pakowane w woreczki po 32 i więcej szt.,
wraz z opisem oraz dodatkową instrukcją jak przygotować sobie samodzielnie pierogi w domu.
Do pakowania pierogów używam woreczków do mrożenia wielokrotnego użytku z klipsem,
które po przepłukaniu możesz mi zwrócić lub używać ich do pakowania innych produktów.
Nie wyrzucaj woreczków po pierogach. Użyj jeszcze raz a nawet kilka razy!!!
Gdy już moje pierogi dotrą do Ciebie, zobacz jak je przygotować.
Zapraszam do obejrzenia filmu z gotowania pierogów.
Co przygotować?
Przygotuj średniej wielkości garnek z wodą i zagotuj ją. Gdy woda się zagotuje dodaj pół łyżeczki soli i łyżeczkę masła lub innego tłuszczu oraz zamieszaj.
Wyjmij pierogi z zamrażarki i dodawaj powoli do gotującej się wody.
Dodaj tyle ile potrzebujesz 10-15 szt lub więcej i zamieszaj.
Pamiętaj, gotujemy taką ilość w garnku, aby pierogi miały możliwość swobodnego pływania.
Gdy dodasz za dużo pierogów jest duża szansa, że posklejają się podczas gotowania.
Kiedy wyjąć na talerz?
Czekamy, aż pojedyncze pierogi zaczną wypływać na powierzchnię i od tego momentu ustawiasz sobie timer na 3 minuty.
Gdy kolejne pierogi wypływają do góry nie zapominaj, by czasami zamieszać.
Jeśli woda w garnku zacznie mocno się gotować, zmniejsz temperaturę gotowania.
Gdy skończy się czas gotowania, wyjmij pierogi z garnka i ułóż na talerzu.
Możesz polać pierogi tym co lubisz: roztopionym masłem, oliwą, ketchupem, podsmażoną cebulką itp.
Pierogi są gotowe.
Życzę smacznego !
Nadal zastanawiasz się czy pierogi na obiad to dobre rozwiązanie?
Dowiedz się co mówią smakosze.
OPINIE SMAKOSZY
Chcesz mieć szybki, konkretny i smaczny obiad?
Zamów u mnie pierogi.