Torty domowe prezentacja sześć różnych dekoracji

 

 

 

Proponuję domowej produkcji TORTY.

Na rodzinne kameralne przyjęcia: urodziny, imieniny, chrzest, komunię, wesele czy imprezę firmową.


Wybranie smaku tortu.

Wszystko zależy od tego na jaką uroczystość tort ma być przygotowany.
Jeśli ma być na wesele, komunię, chrzest czy na firmową imprezę warto pamiętać o tym, że ten wyjątkowy deser nie jest tylko dla nas ale również dla naszych gości.

Warto w doborze smaków uwzględnić:
- porę roku w jakiej odbywa się uroczystość, jeśli to będzie wiosna, lato może to być delikatny tort na bazie sezonowych owoców. W okresie jesień, zima można pokusić się o smaki bardziej cięższe. Jak więcej czekolady, kremy orzechowe itp.
- pamiętać o najmłodszych gościach, by nie był zbyt mocno nasączony alkoholem
- na takich uroczystościach sprawdzają się zestawienia smaków bardziej klasyczne, które będą smakować dla większości gości np.: kremy śmietankowe z mascarpone, owoce jak maliny, truskawki, porzeczka, żelka z domowa z owoców, musy czekoladowe, smak migdałowy czy cytrynowy itp. biszkopt raczej klasyczny biały niż czekoladowy.

W przypadku tortów na urodziny czy imieniny polecam całkowicie spersonalizowany dobór smaków.
Kompozycja może być bardzo nietypowa. Nie ma w tym temacie ograniczeń.

Przykłady połączenia smaków np.:

* malina - cytryna, * kokos - pistacja, *migdał - kokos, *czekolada - malina, *kokos - pistacja, *musy czekoladowe - kawa- malina


Moja propozycja kremów.

Kremy klasyczne ponadczasowe – takie które sprawdzą się na każdym przyjęciu są delikatnej i lekkiej konsystencji.
Większość gości doceni ich smak a my tym samem unikamy rozczarowania.

Przykłady kremów i smaków wewnątrz tortu:
1. Krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone połączony z zatopionymi owocami sezonowymi lub mrożonymi w postaci frużeliny.
Sprawdzone owoce to: malina, truskawka, borówka amerykańska, wiśnia, czarna porzeczka, jagoda leśna ( w sezonie oczywiście), czereśnia, brzoskwinia.
Inne owoce również dobrze się komponują to: mango, morele, ananas.

2. Krem bita śmietana połączona z zatopionymi w niej owocami sezonowymi lub mrożonymi w postaci frużeliny.
Sprawdzone owoce to: malina, truskawka, borówka amerykańska, wiśnia, czarna porzeczka, jagoda leśna (w sezonie oczywiście), czereśnia, brzoskwinia.
Inne owoce również dobrze się komponują to: mango, morele, ananas.

3. Krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone a w nim zatopiona domowa żelka z owoców.
Owoce jak wyżej do wyboru.


4. Krem na bazie masła z dodatkiem mascarpone oraz białej lub deserowej czekolady. Ten krem doskonale komponuje się z frużeliną owocową lub żelką z owoców.
5. Kremy musy:
- krem mus z owoców wszelakich
- krem mus z białej czekolady
- krem mus czekolady deserowej lub gorzkiej
- krem mus kawowy

6. Kremy oryginale i o zdecydowanym smaku:
- krem chałwa waniliowa lub czekoladowa
- krem michałki
- krem pistacjowy
- krem orzechowy
- krem o smaku kokosa
- krem lemon curd
- krem orange curd
- krem słony karmel

7. Kremy czekoladowe:
- ganache czekolada gorzka z likierem Amaretto lub rumem
- ganache czekoladowy z chilli z likierem Amaretto, rumem czy whisky
- ganache czekolada biała

8. Kremy chrupiąca chrupka wykonywana z różnych owoców liofilizowanych jak malina, truskawka, porzeczka, czekolady ciasteczek, wafelków itp.

9. Bezowa chrupka - jako dodatek do jednej z warstw w torcie.


Jakie trendy można spotkać w dekoracji tortów?

Obecnie można spotkać bardzo wyszukane dekoracje tortów.
Coraz częściej pojawiają się niezwykle indywidualne kompozycje i style. Najczęściej autorzy tortów łączą kilka technik na jednym torcie. Co czyni je wręcz dziełami sztuki.
Torty wykonane całkowicie z masy cukrowej wychodzą z mody.

Można jednak wyróżnić kilka znaczących trendów jak:
- neked/semi neked – tort z widocznymi warstwami kremów i biszkoptu, świeże kwiaty, owoce itp.
- rustykalny/baho – dekoracje lekkie, stonowane, nienachalne, w stylu natury i wsi, gdzie mogą np. dominować suszone czy żywe kwiaty i inne elementy
- drip cake- gdzie gówna dekoracja to spływająca po bokach tortu czekolada w najróżniejszych kolorach
- torty z jadalnym złotem czy srebrem - styl glamour
- torty malowane ręcznie
- tort dekorowany techniką szpachlową
- torty z ozdobami DIY – wykonane samodzielnie pod indywidualne zamówienie.

Najczęściej takie torty łącza w sobie kilka technik dekoracyjnych.
I takie spotyka się najczęściej.


Jakich składników używam i jak komponuję smak oraz dekorację tortu?

Do wykonania tortów używam wysokiej jakości składników, jedynie masła, śmietany, czekolady gorzkiej, deserowej, białej i kakao sprawdzonych marek. Owoców świeżych lub mrożonych, delikatnych rodzajów serków, orzechów i różnego rodzaju likierów.

Biszkopty przygotowuję od podstaw. Do ich wypieków używam jaj z wolnego wybiegu lub Bio oraz sprawdzonej marki mąki tortowej Typ 450 czy 500.

Dokładam wszelkich starań by wszystkie moje torty były skomponowane pod kontem wielkości, rodzajów smaków i gust zamawiającego. W warstwach tortu mogę ukryć te smaki jakie ktoś lubi lub zasugerować odpowiedni smak.

Techniki dekoracyjne jakie stosuję to łączenie kilka stylów. Dekoracje jakie wykonuję opieram na bazie produktów, które można zjeść w całości. Elementy nie jadalne są certyfikowane i dostosowane do kontaktu z żywnością. Unikam nadmiernej dekoracji z masy cukrowej. W całej kompozycji są jedynie uzupełnieniem.

Moje torty nie są przesłodzone, bo zachowanie równowagi smaków to moje kluczowe zadanie podczas kompozycji.
Poszczególne warstwy tortu mogą być wykonane ze wszystkich słodkości świata. W doborze smaków może ograniczać nas jedynie wyobraźnia.


Wielkość jaką mogę zrealizować.

Największy tort jaki mogę zrealizować do 10 kg jako tort piętrowy lub w prostokącie.
Najmniejszy tort do  1,5 kg ok. 10-12 porcji o średnicy 18-20 cm.

Terminy realizacji i dostawa.

Zamówienia na tort przyjmuję od 5-14 dni wcześniej, przed planowaną datą uroczystości.
Tort na wesele, komunię, chrzest czy imprezę firmową do 21 dni wcześniej, przed planowaną datą uroczystości.

Uwaga !!!

W przypadku realizacji tortu weselnego, spisywana jest umowa oraz pobieram zaliczkę w wysokości 25 % wartości zamówienia.

Tort dostarczam pod wskazany adres.
Można odebrać osobiście po wcześniejszym uzgodnieniu terminu.
Tort zapakowany jest w karton przystosowany do kontaktu z żywnością.

 

 

KOSZT TRANSPORTU

 


Jaka jest cena za tort?

Każdy tort wyceniany jest indywidualnie po uwzględnieniu wszelkich potrzeb zamawiającego.

Tort standardowy bez spersonalizowanych/imiennych dekoracji cena 95 zł za kg.

Tort spersonalizowany na: wesele, chrzest, komunię, urodziny, imieniny, imprezę firmową, do ceny standardowej doliczana jest dopłata w wysokości 25 % 

Dopłata wynika najczęściej z tego, iż zamawiam indywidualne imienne dekoracje np. dedykowany toper, żywe czy suszone kwiaty pod kolor wystroju sali weselnej itp.

 

 

ZAMAWIAM

 


Przedstawiam różne propozycje tortów.
Zamówione torty mogą różnić się od tych zaprezentowanych na zdjęciach.

Torty małe od 1,3 kg do 2 kg


Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 18 - 20 cm wysokość od 8 do 12 cm waga od 1,3 kg - do 2 kg
  • ciasto biszkoptowe - 2 blaty
  • kremy: jedna warstwa połączona z różnymi dodatkami
  • przykłady połączenia: ganeche z czekolady żelka domowa np. maliny, mango, borówka, krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone, owoce sezonowe, pokruszona beza
  • dekoracja: owoce sezonowe, kwiaty żywe lub suszone, drobne dekoracje cukrowe, dekoracje z masy cukrowej itp.

Torty duże od 2,1 kg do 3 kg


Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 20-23 cm wysokość od 10 cm do 15 cm waga od 2,1 kg do 3 kg 
  • ciasto biszkoptowe czekoladowe lub jasne - trzy blaty 
  • kremy: do wyboru z listy wyżej
  • dekoracja: kwiaty żywe i suszone, drobne elementy cukrowe, uzupełniające elementy z masy cukrowej, topery spersonalizowane itp. 

Torty duże od 3,1 kg do 6 kg oraz piętrowe


Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 24 cm, prostokąt
  • prostokąt ok. 32x28 cm
  • piętrowy- dolne piętro, Ø 24 cm, górna Ø 15-18 cm
  • ciasto biszkoptowe trzy blaty ok. 2 cm
  • krem według listy np.: śmietana kremówka i serek mascarpone, w jednej warstwie zatopione owoce: maliny i borówka amerykańska, w drugiej warstwie zatopiona domowa żelka malinowa
  • dekoracje różne np. : ganache na bazie białej czekolady i masła, barwniki spożywcze, różowe róże z masy cukrowej, flamingi jako element nie jadalny

Torty specjalne - bezglutenowe lub jednym smakiem przewodnim

Tort cynamonowo - szarlotkowy

Tort powstał przez połączenie moich ulubionych smaków: cynamonu, jabłek i czekolady a całość otulona domowym jasnym biszkoptem.

Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 20 cm waga ok. 1,5 kg
  • biszkopt dwa blaty
  • krem w środku: krem czekoladowy ganache z cynamonem, warstwa duszonych jabłek z włsna kompozycja przypraw korzennych krem cynamonowy na basie śmietanki kremówki i mascarpone
  • dekoracje: dip czekoladowy, migdały w czekoladzie, itp.

Tort czekoladowa "Krówka" do 2,5 kg

Ten prze­pis zapo­ży­czy­łam z jed­nej z ksią­żek Nigelli. Nigella tego cia­sta rów­nież nie wymy­śliła a zaadop­to­wała z innej książki.
To cze­ko­la­dowe cia­sto jest nie­by­wa­łym połą­cze­niem, kilku ele­men­tów jed­no­cze­śnie czego ocze­kuję od cia­sta cze­ko­la­dowego. Otóż znaj­dziemy w nim wystar­cza­ją­cej sło­dy­czy, wyraź­nego smaku cze­ko­lady, mięk­ko­ści oraz wil­got­no­ści. To taki mix tortu, babki pia­sko­wej i browni. Dla­tego w mojej wer­sji jest to zde­cy­do­wa­nie tort. Zmie­ni­łam kon­sy­sten­cję kremu na bar­dziej deli­katną i aksa­mitną i prze­ła­ma­łam sło­dycz, cienką war­stwą czar­nej porzeczki by móc zjeść od razu nie jeden a dwa kawałki ! Pole­cam każ­demu na poprawę nastroju i wyle­cze­nia wszel­kich smut­ków. Można się podzie­lić ale na poważne roz­terki por­cja dla jed­nej osoby wręcz zale­cana, plus dobry film wie­czo­rem.

Propozycja na zdjęciach:

  • UWAGA !!! ciasto jest ciężkie z racji wielu składników 
  • Ø 24 cm waga ok. 2,5 kg
  • ciasto mocno czekoladowe i wilgotne trzy warstwy
  • krem maślany z gorzką czekoladą 70 %, likier
  • dekoracje: do uzgodnienia

Tort orzechowy bezglutenowy

Ten tort poja­wił się na moje liście przy­sma­ków dzięki mojej kole­żance Krysi, która jakiś czas temu popro­siła mnie o upie­cze­nie tego tortu według sta­rego jej rodzin­nego prze­pisu. Oczy­wi­ście zgo­dzi­łam się od razu. Po prze­czy­ta­niu prze­pisu wie­dzia­łam, że to będzie coś nie­zwy­kłego:). Tort jest z mąki orze­cho­wej, dla­tego osoby mające pro­blem z tra­wie­niem glu­tenu mogą ze sma­kiem go zjeść. Krem jest oczy­wi­ście orze­chowy deli­katny i aksa­mitny.

Jest tez moja zmodyfikowana wersja tego tortu, gdzie krem jest mniej maślany i jeszcze bardziej puszysty po dodaniu mascarpone. Walory smakowe są również wysokie i w tej wersji.
Dla pod­kre­śle­nia smaku doda­łam tro­chę alko­holu czego nie było w pier­wot­nej wer­sji.
Tort mogę przy­go­to­wać w wer­sji z alko­ho­lem i bez oczy­wi­ście;)

Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 24 cm waga ok. 1,5 kg
  • ciasto na bazie mąki orzechowej i jajek trzy warstwy
  • krem w środku: maślany z mielonymi orzechami oraz aromatem orzechowym lub na bazie mascarpone
  • dekoracje do uzgodnienia

Jeśli potrzebujesz domowego TORTU zapraszam !

Możesz zamówić przez:

 

Przez messenger

Ikona messenger

 

Tel./WhatsApp

602 236 784

 

Przez formularz

 

KONTAKT

Zapraszam do mojego świata słodyczy !!!