with Brak komentarzy

Czas przygotowania zegarok. 1h  liczba porcji dla 4-6 osób Danie roślinne całkowiciedanie roślinne


Spód tarty składniki:

– kasza jaglana ok. 200 g
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 1 łyżka sezamu czarnego lub jasnego
– 1 łyżka słonecznika
– 1/2 łyżeczki soli według uznania
– 1 łyżeczka tłuszczu jaki masz dostępny
– woda do gotowania
– forma do pieczenia: ø 25-27 cm

Uwagi !!!
Można spód tarty zrobić bez ziaren.

Przygotowanie

Kaszę jaglaną płuczemy dwa razy, zanim zaczniemy gotować. Po wypłukaniu kaszy, nalewamy wody ok. 1 cm nad kaszą. Dodajemy trochę soli i tłuszczu.
Gotujemy do miękkości ok. 15 min, mieszamy od czasu do czasu, by nie przywarła do dna garnka. Po 15 minutach, odstawiamy garnek z kaszą pod przykryciem by w pełni napęczniała.

Podczas gotowania kaszy, na suchej patelni prażymy: siemię lniane, sezam i słonecznik. Jak ziarna zaczną podskakiwać na patelni odstawiamy ziarna.

Kaszę łączymy z uprażonymi ziarnami i wykładamy do naszej formy.

Spód tarty mamy gotowy.


Dodatki farsz szpinakowy:

– szpinak ok. 250 g mrożony lub świeży
– feta grecka ok. 150g lub inny ser tego typu
– 1 średnia cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– oliwa ok. 2 łyżek lub woda jeśli chcemy ograniczyć tłuszcze do duszenia szpinaku
– pieprz czarny
– sól do smaku jeśli farsz będzie dla Was za mdły

Dodatki na wierz tarty:

– 1 awokado
– ser brie ok. 80 g lub ser żółty czy pleśniowy według upodobań
– zioła prowansalskie do posypania
– rukola do posypania po upieczeniu


Przygotowanie

Na patelni dusimy cebulkę pokrojoną z czosnkiem ok. 3-5 min na oliwie lub wodzie, dodajemy szpinak i razem dusimy kolejne ok. 10 -12 min. Gdy otrzymamy jednolitą masę dodajemy fetę oraz przyprawiamy pieprzem.  Dusimy mieszając od czasu do czasu. Na koniec sprawdzamy czy farsz jest wystarczająco słony. Jeśli za mało doprawiamy solą.

Farsz się dusi, a w tym czasie kroimy w cząstki: awokado i ser brie lub tarkujemy na tarce inny ser na dużych oczkach, który będziemy używać.

Składanie tarty

Na nasz spód z kaszy jaglanej wykładamy farsz szpinakowy, układamy na mim nasze sery i awokado. Na sam koniec posypujemy ziołami prowansalskimi.

Pieczenie

Wkładamy do nagrzanego piekarnika ok. 180 °  i pieczemy ok. 35-40 min na środkowym poziomie. Pieczemy do momentu, aż nasze sery ładnie się rozpuszczą i powstanie rumiana serowa skórka 😉
Osobiście tak lubię i polecam ?


Uwagi !!!
  • Kaszę jaglaną możesz ugotować dzień wcześniej wieczorem. Skrócisz sobie czas przygotowania posiłku ?
  • Podany czas pieczenia jest orientacyjny.
  • Dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika jaki masz w domu.
  • Tarta z wcześniej przetworzonych produktów, czyli nie surowych piecze się ok. 40 min w domowych piekarnikach.

Zostaw Komentarz