with Brak komentarzy
Czas przygotowania zegar czas ok. 30 min liczba porcji 2-3 porcje ikona zamiana możliwość wymiany składników Danie roślinne całkowicie danie roślinne

Składniki:

– brokuł gotowany na parze lub pieczony ok. 250g
– pieczarki 5-8 sztuk średnich
– cebula średnia
– czosnek 2-3 ząbki
– koperek
– trochę orzechów piniowych i pekan
– sól, pieprz, kurkuma
– woda lub trochę oleju do duszenia
– komosa ryżowa porcja ok. 100-150 g


Przygotowanie.

Komosę ryżową gotujemy na sypko.

To jest wersja szybkiej sałatki wykorzystujemy pozostałości brokuła jaki pozostał z innego dania lub gotujemy na parze przygotowaną ilość i wówczas niech będzie al dente.
Na patelni dusimy ok. 10-12 min czosnek z cebulą, dodajemy pokrojone pieczarki i przyprawy.
Na osobnej patelni prażymy orzechy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą pieczarki z brokułami, dodajemy pokrojony koperek posypujemy orzechami i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.

Podanie.

Dobrze smakuje na ciepło ale też na zimno jako box z obiadem do pracy.

Danie gotowe ?


Uwagi !!!
  • Brokuła możesz również ugotować w wodzie.
  • Orzechy możesz zamienić na te jakie masz np. laskowe ale też dodać prażony sezam.
  • Można sałatkę podać również z białym czy brązowym ryżem czy makaronem jaki lubisz.
  • Możesz sałatkę wzbogacić o wybrane przez ciebie mięso lub tofu . Zapekluj wcześniej kawałki mięsa czy tofu w przyprawach jak: sól, pieprz, kurkuma, papryka z odrobiną oleju. Dodaj podczas duszenia pieczarek.

Zostaw Komentarz