Składniki:
– brokuł gotowany na parze lub pieczony ok. 250g
– pieczarki 5-8 sztuk średnich
– cebula średnia
– czosnek 2-3 ząbki
– koperek
– trochę orzechów piniowych i pekan
– sól, pieprz, kurkuma
– woda lub trochę oleju do duszenia
– komosa ryżowa porcja ok. 100-150 g
Przygotowanie.
Komosę ryżową gotujemy na sypko.
To jest wersja szybkiej sałatki wykorzystujemy pozostałości brokuła jaki pozostał z innego dania lub gotujemy na parze przygotowaną ilość i wówczas niech będzie al dente.
Na patelni dusimy ok. 10-12 min czosnek z cebulą, dodajemy pokrojone pieczarki i przyprawy.
Na osobnej patelni prażymy orzechy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą pieczarki z brokułami, dodajemy pokrojony koperek posypujemy orzechami i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.
Podanie.
Dobrze smakuje na ciepło ale też na zimno jako box z obiadem do pracy.
Danie gotowe ?
Uwagi !!!
- Brokuła możesz również ugotować w wodzie.
- Orzechy możesz zamienić na te jakie masz np. laskowe ale też dodać prażony sezam.
- Można sałatkę podać również z białym czy brązowym ryżem czy makaronem jaki lubisz.
- Możesz sałatkę wzbogacić o wybrane przez ciebie mięso lub tofu . Zapekluj wcześniej kawałki mięsa czy tofu w przyprawach jak: sól, pieprz, kurkuma, papryka z odrobiną oleju. Dodaj podczas duszenia pieczarek.
Zostaw Komentarz