Składniki:
– brokuł ok. 0,5kg
– ciecierzyca w zalewie ok. 150g
– cebula średnia 1 sztuka (biała lub czerwona)
– czosnek 2-3 ząbki
– pomidorki koktajlowe ok. 150-200g, ok. 20 sztuk
– natka pietruszki garść
– 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
– oliwa do skropienia brokułów
– sól, pieprze różne, kurkuma
Przygotowanie.
Brokuła podziel na różyczki, łodygę również pokrój w kostkę, skrop trochę oliwa. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą oraz pokrojonym czosnkiem. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
Pieczenie.
Pieczemy w piekarniku 180 ok. 35-40 min na środkowym poziomie. Brokuł ma być al dente. Gdy brokuł się piecze, przygotuj w misce pozostałe warzywa. Cebulę i natkę pokrój bardzo drobno a pomidorki przekrój na połówki. Gdy brokuł jest upieczony mieszamy z pozostałymi przygotowanymi warzywami. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba. Całość skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia.
Podanie.
Podajemy z ryżem, makaronem ryżowym itp. lub samodzielnie.
Danie gotowe?
Uwagi !!!
- Brokuły możesz upiec razem z cebulą i czosnkiem jeśli nie lubisz surowej postaci tych warzyw lub ze względów zdrowotnych nie możesz ich jeść w surowej postaci.
- Możesz zamienić brokuła na kalafior. Brokuł ma zdecydowanie więcej protein niż kalafior.
- Możesz też ugotować na parze brokuła czy kalafiora.
- Brokuła czy kalafiora pieczemy czy gotujemy na parze wraz z łodygą. Nie wyrzucamy tej części warzywa !!!!
- Dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika jaki masz w domu.
- Zamiast pomidorków koktajlowych możesz dodać pokrojonego pomidora.
Zostaw Komentarz