ok.30-45 min dla 2-4 osób możliwość wymiany składników w uwagach
Składniki:
– filet z łososia ok. 300-350 g lub tofu naturalne ok. 150 g
– ok. 100 g suszonych pomidorów czystych lub w zalewie
– jedna średnia cebula
– 3- 4 ząbki czosnku
– ok. 500 ml (ok. 2 szklanki) bulionu najlepiej warzywnego własnego
– szpinak baby świeży lub mrożony ok. 200g
– mleczko kokosowe ok. 100 ml
– makaron ryżowy ok. 250 g
– 3-4 łyżeczki przyprawa: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka
– sól, pieprz, papryka słodka do zamarynowania łososia
– olej do marynowania i smażenia lub woda do smażenia
Przygotowanie
Gotujemy makaron. Tego procesu nie będę opisywać, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym samym czasie marynujemy łososia. Czyścimy przyprawiamy i polewamy olejem. Możemy wykorzystać olej z zalewy po suszonych pomidorach jeśli takich będziemy używać.
Rybę można przygotować na dwa sposoby:
1 sposób: ugotować na parze ok. 15 min
lub
2 sposób: upiec w piekarniku 180 ° ok. 15 min
Tofu jeśli użyjesz to możesz jedynie zamarynować i dodać do sosu na koniec. Razem poddusić ok. 5 min na patelni.
Przygotowanie sosu
Warzywa: cebulę, czosnek i pomidory suszone kroimy na kawałki i dusimy na wodzie lub na oleju. Może być olej po pomidorach suszonych również. Dusimy chwilę. Następnie dodajemy szpinak świeży, przyprawę oraz zalewamy bulionem, mieszamy i dusimy ok. 10 min.
Gdy szpinak zmięknie dodajemy mleczko kokosowe i wszystko razem mieszamy. Sprawdzamy smak według upodobań. Jak czegoś nam brakuje doprawiamy.
Do sosu dodajemy cząstki łososia bez skóry wcześniej ugotowanego lub pieczonego. Wszystkie składniki łączymy razem na patelni.
Danie gotowe ?
Podanie
Na talerzu układamy makaron, polewamy naszym sosem. Dodatkowo można posypać czarnuszką lub szczypiorkiem jak to lubi.
Uwagi !!!
- Pastę można podać z każdym innym makaronem jaki mamy w domu. Ale ryżowy bardzo dobrze się komponuje i dodatkowo mamy danie bez glutenu.
- Jeśli nie mamy własnego bulionu, można użyć kostki bulionowej. Ja używam vege – eco, jeśli nie masz to użyj taki jaki akurat masz w domu.
- Jeśli nie masz ani gotowego bulionu ani kostki do zrobienia bulionu, użyj wody i dopraw solą i pieprzem. Smak może być trochę inny ale równie dobry.
- Jeśli użyjemy szpinaku mrożonego, dobrze jest rozmrozić go wcześniej wieczorem.
- Jeśli zapomnimy, to po dodaniu do warzyw najpierw niech się rozmrozi i odparujmy nadmiar wody. Jak to zrobimy dopiero wlewamy bulion do warzyw.
- Jeśli okaże się, że po dodaniu bulionu i pomidorów suszonych z zalewy sos będzie zbyt słony możesz dodać więcej mleczka kokosowego by zneutralizować smak.
- Pastę można na drugi dzień zabrać do pracy w postaci sałatki, łącząc z komosą ryżową ?
- Przyprawa: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i czarnuszka można dostać różnych producentów. Bardzo lubię tą przyprawę i ja jej nie żałuję?
- Można użyć osobnych przypraw i skomponować własną mieszankę. Propozycja proporcji: 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka czarnuszki.
- Olej po pomidorach suszonych można użyć do marynowania łososia i duszenia warzyw.
Zostaw Komentarz