with Brak komentarzy

Składniki:

– jedna średnia cukinia ok. 200-250 g
– 4-6 sztuk białej pieczarki
– jedna średnia cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki śmietany gęstej 18% takiej do sosów i zup
– makaron tagliatelle ok. 200-250 g
– pierś z kurczaka ok. 200 g lub tofu naturalne ok. 150g
– 3-4 łyżeczki przyprawy: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka
– sól, pieprz
– olej do marynowania i smażenia lub woda do smażenia


Przygotowanie

Gotujemy makaron. Tego procesu nie będę opisywać ?
W tym samym czasie peklujemy pierś z kurczaka lub tofu.
Kroimy kurczaka na kawałki lekko solimy, posypujemy przyprawą i zalewamy olejem.
Zostawiamy na ok. 15 min, by kurczak nabrał aromatu i nie był suchy.

W ten sam sposób przygotowujemy również tofu. Jeśli jest w zalewie odsączamy nadmiar ręcznikiem papierowym i przyprawiamy.


Przygotowanie sosu

Warzywa: cebulę, czosnek i pieczarki kroimy na drobno. Cukinie tarkujemy na grubych oczkach (tak lubią moje dzieci) lub kroimy drobno.

Na patelni z dodatkiem oleju lub na wodzie dusimy warzywa. Doprawiamy trochę solą, pieprzem oraz przyprawą. Dusimy ok. 5-7 min. Mieszamy i sprawdzamy smak czy jest wystarczająco doprawione. Dodajemy zapeklowanego kurczaka lub tofu. Dusimy razem ok. 10 min mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy gęstą śmietanę, rozprowadzamy równomiernie. Dusimy ok. 5 min do momentu powstania jednolitego gęstego sosu.

Danie gotowe ?


Podanie

Na talerzu układamy makaron, polewamy sosem. Dodatkowo można posypać czarnuszką, rukolą. Pełna dowolność. Tak jak się lubi.


Uwagi !!!
  • Pastę można podać z każdym innym makaronem jaki masz w domu.
  • Przyprawa: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i czarnuszka można znaleźć różnych producentów. Bardzo lubię tą przyprawę i ja jej nie żałuję ?
  • Można użyć osobnych przypraw i skomponować własną mieszankę. Propozycja proporcji: 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka czarnuszki.

 

 

 

 

Zostaw Komentarz