Składniki:
– dynia najlepiej piżmowa (gatunek z tych twardych) ok. 200g
– cukinia średnia ok. 200 g
– marchewki dwie średnie
– seler korzeń kawałek
– cebula średnia
– pora 1/3 średniej wielkości
– czosnek 2-5 ząbków
– przecier pomidorowy ok. 200-250 mil
– 2-3 łyżki pasty orzechowej vege
– wody ok. 100 mil lub oleju 3-4 łyżki do duszenia
– sól, pieprze,
– pieprz cayenne, chilli (opcjonalnie)
– przyprawa: pomidory suszone, mięta, czarnuszka 2-3 łyżeczki
– natka do posypania
Przygotowanie.
Warzywa kroimy na średnią kostkę. Obieram ze skóry jedynie dynię, marchew i seler, pozostałe warzywa kroję ze skórką. W głębokiej patelni na wodzie lub na oleju duszę zaczynając od: cebula i czosnek, pora następnie dodaję warzywa twarde, marchew, seler i kolejno cukinie, dynię na końcu paprykę. Duszę ok. 10 min. Przyprawiam i wlewam przecier pomidorowy. Duszę kolejne ok. 10 min,. Jak sos zaczyna gęstnieć sprawdzam smak jeśli czegoś jest za mało doprawiam według uznania. Na koniec do sosu dodaję pastę orzechową. Mieszam rozprowadzając pastę na patelni, pilnuję by gulasz się nie przypalił. Pasta przyczyni się do zagęszczenia sosu.
Podanie.
Gulasz podajemy z kaszą gryczaną i dużą ilości natki pietruszki. Polewam również łyżką oleju z pierwszego tłoczenia.
Danie gotowe ?
Uwagi !!!
- Podany czas jest orientacyjny. Wszystko zależy jak szybko obierasz i kroisz warzywa?
- Możesz zamienić marchewkę na ziemniaka, średniego batata, paprykę czy pora pominąć lub zwiększyć ilość tego warzywa jakiego akurat posiadasz w lodówce.
- Do sosu możesz również użyć świeżych pomidorów bez skórki 2-3 sztuki pokrojone w kostkę.
- Możesz też pominąć zaproponowaną przyprawę i dodać trochę ziół prowansalskich.
- Pieprz cayenne czy chili jest sprawą indywidualną dodaj tyle ile lubisz.
- Gulasz możesz podać również z każdym dowolnym makaronem, ryżem czy komosą ryżową.
Zostaw Komentarz