Ciasta domowe sześć różnych na fotografii

 

DOMOWE CIASTA NA ZAMÓWIENIE

dla zapracowanych na rodzinne i firmowe imprezy.

Jakich składników używam?

Do produkcji moich cist używam wysokiej jakości produktów cukierniczych, które przetestowałam w wielu wypiekach dla siebie i rodziny. Używam głównie prawdziwego masła i oleje roślinne jeśli wymaga tego przepis. Nie używam margaryny. Jajka gównie z wolnego wybiegu lub ekologicznych. Gorzkich czekolad od 70% kakao. Mąki pszennej, orzechowej czy migdałowej. Cukru zwykłego, trzcinowego, miodów i dżemów. Wszelkie konfitury czy masy owocowe jakie są używane w ciastach przygotowuję od podstaw do każdego złożonego zamówienia.

Wszystkie ciasta kruche wyrabiam głównie ręcznie nie używam malaksera, ponieważ lubię poczuć strukturę ciasta 🙂 w ten sposób zachowuję zasadę ręcznej produkcji domowych ciast.

Jak powstają receptury ciast ?

Ofe­ruję cia­sta jedy­nie ze spraw­dzonych prze­pi­sów. Odzie­dzi­czone po bab­ciach czy otrzy­mane od przy­ja­ció­łek na domo­wych przy­ję­ciach oraz moje wła­sne recep­tury. Dzięki takiemu podejściu udaje mi się zachować idę domowych ciast. Moje propozycje nie należą do dietetycznych 🙂

Uważam, że domowe ciasto ma być wystarczająco słodkie i rozpływające się w ustach, by zostawiło w nas swój ślad i pozwoliło nam tęsknić za sobą. Ciasta bardzo często klienci odbierają jeszcze ciepłe, kusząc swoim zapachem 🙂

Jak dostarczam ciasta?

Ciasta można odebrać osobiście po wcześniejszym uzgodnieniu lub dostarczam pod wskazany adres.

Ciasta zapakowane są w kartonik spożywczy.

Koszty transportu znajdziesz tutaj

 

KOSZT TRANSPORTU

 

Moje cia­sto połą­czone z dobrą kawą to uczta róż­no­rod­nych sma­ków, zapa­chów, kon­sy­sten­cji i kolo­rów.

 

Propozycje domowych ciast:

Karpatka z kremem pistacjowym

Ciasto parzone tradycyjne jak na zwykłą karpatkę. Krem robiony od podstaw na budyniu i maślę 82% tłuszczu, do masy dodane są uprażone i zmielone orzeszki pistacjowe z odrobiną wanilii. Orzeszki pistacjowe doskonale podkreślają smak kremu i nadają piękny delikatny zielonkawy kolor. Idealne ciasto na wiosenny deser.

Główne składniki:

  • mąka zwykła, masło
  • krem budyń na mleku 3,2% , masło, orzeszki pistacjowe

Cena  i wielkość:

  • wersja kwadratowa ok. 21x26 cm lub ∅ 24 cm do 1,8 kg cena 180 zł

Kostka czekoladowa z kremem

Kostka czekoladowa to ciasto  typu brownie, wilgotne i aromatyczne. Krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone przełożone frużeliną z owoców: maliny, wiśnie, borówki

Główne składniki:

  • mąka zwykła, masło, czekolada 50%
  • krem na bazie śmietanki kremówki z mascarpone oraz cytryną czy wanilią 

Cena  i wielkość:

  • ∅ 24 cm do 2 kg cena 190 zł

Sernik „Zośki”

Ten przepis jest od lat w moje rodzinie. Nazwa pochodzi oczywiście od imion mojej babci, cioci i mamy, bo tych „Zosiek” było kilka:). Przepis przechodził liczne modyfikacje. Trochę inaczej robiła go moja babcia na wsi, bo miała dostęp do    innych produktów, inaczej moja mama za komuny no i teraz ja. Jego obecna wersja jest lekko zmodyfikowana przeze mnie. Dodaję sprawdzone masło oraz wyjątkowy twaróg z małej mleczarni, który nie jest powszechnie dostępny w supermarketach. Dzięki tak dobranym produktom sernik „Zośki” jest puszysty, aksamitnie gładki o równomiernej powierzchni i nigdy nie opada. Ten kto spróbuje, nigdy nie poprzestaje na zjedzeniu jednego kawałka. Zawsze prosi o dokładkę. Sernik „Zośki” może być przygotowany w różnych wariantach. Spód to ręcznie przygotowane ciasto kruche ale również na spodzie z ciasteczek: zwykłe herbatniki czy wielozbożowe, mogą być również w środku bakalie: figi, daktyle, morele, skórka pomarańczowa, rodzynki lub tylko z wanilią to wersja najczęściej dla dzieci:)

Główne składniki:

  • ser śmietankowy tłusty trzykrotnie mielony
  • ciasto kruche na maśle mogą być też herbatniki maślane lub korzenne według upodobań

Cena sernika i wielkość:

  • sernik mały do 1 kg twarogu, blaszka ∅ 24 cm 180 zł
  • sernik duży do 1,50 kg twarogu, blaszka ∅ 28 cm 230 zł

Korzenny torcik marchewkowy

Ciasto jest niezwykle aromatyczne i bardzo wilgotne. W zależności od upodobań można dodać takie przyprawy korzenne jakie ktoś lubi. W zwykłych proporcjach jest marchewka, cynamon i żurawina ale może być bardziej piernikowe lub
dodać orzechy. Krem to własna kombinacja twarogu śmietanowego mascarpone i śmietanki kremówki 30% z wanilią.

Główne składniki:

  • mąka zwykła, tarta marchewka
  • przyprawy korzenne, cynamon oraz żurawiana można również użyć innych owoców suszonych np. rodzynek
  • krem twaróg śmietankowy połączony z śmietanką kremówką 30%

Cena  i wielkość:

  • ∅ 24 cm do 1,5 kg cena 180 zł

Sernik truflowy z gorzkiej czekolady

Sernik sprawdza się na każdej imprezie ale ten, to coś obłędnego. Kto lubi czekoladę jej aksamitność rozpływającą się w ustach zachwyci się tym sernikiem 🙂 Jego konsystencja dokładnie taka jest. Lekkość połączona z wyraźnym smakiem pozostawia w ustach niezapomniane wspomnienie.

Główne składniki i wielkość:

  • ∅ 20 cm waga do 1,5 kg
  • spód ciasta to miksowane pełnoziarniste ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą, ser mascarpone, gorzka czekolada 70%, śmietana kremówka 36, likier do smaku

Cena ciasta:

  • 150 zł

Bezglutenowe ciasto pomarańczowe

Tym ciastem zachwyciłam się pierwszy raz u mojej przyjaciółki, która podarowała mi swój przepis:) Ona zaś otrzymała od jeszcze innej koleżanki. Ciasto jest niezwykłe pod względem smaku a jeszcze bardziej zapachu. Proces produkcji czują domownicy, gdy gotuję pomarańcze na ciasto.

Zamiast mąki pszennej dodaję mąkę migdałową, dlatego osoby z celiakią bez obaw mogą zjeść ze smakiem. Ciasto jest efektowne ze względu na swój pomarańczowy kolor, a smak który łączy słodycz z delikatną nutą goryczy zapamiętuje się na zawsze. A gdy ciasto polejemy gorzką czekoladą i dodamy gałkę lodów waniliowych, przeniesiesz się w zdecydowanie cieplejsze rejony globu.

Główne składniki i wielkość:

  • waga ciasta do ok. 1,3 kg, blaszka okrągła 20-22 cm
  • mąka migdałowa
  • gotowane całe pomarańcze

Cena ciasta:

  • 150 zł

Mazurek z pomarańczy

Mazurki to dość specyficzne ciasto. Jest tylu zwolenników co przeciwników tego ciasta. Osobiście nie przepadam za wersjami o twardym spodzie a na nim w kajmaku czy czekoladzie zatopione liczne bakalie. Dzieci w szczególności nie przepadają za bakaliami. Od jakiegoś czasu szukałam mazurka, który nie będzie tak przeładowany bakaliami i znalazłam 🙂 Moja propozycja to mazurek dość wyrafinowany jeśli chodzi o dobór smaków. Ciasto kruche zawiera zmielone migdały, na brzegach jest upieczona marcepanowa rozeta, a środek wypełniony jest wykonaną od podstaw pomarańczową konfiturą, którą samodzielnie przygotowuję. Tak wersja mazurka zdobyła serca moich dzieci, a na specjalne ich życzenie w ciągu roku piekę dla nich wersję mini w postaci ciasteczek.

Główne składniki i wielkość:

  • porcja waga ok 0,7 kg wielkość blaszki ∅ 20 cm
  • ciasto kruche na maśle, mąka zwykłą i migdałowa
  • rozeta z marcepanu
  • konfitura z pomarańczy świeżych smażona od podstaw przy każdym zamówieniu 

Cena ciasta:

  •  150 zł

Sernik pomarańczowy

Przepis własnego autorstwa. Do twarogu dodaję zmiksowane wcześniej ugotowane pomarańcze. Może być w wersji wiedeńskiej, bez spodu albo na ciasteczkach ziarnistych lub biszkoptowych.

Główne składniki:

  • twaróg śmietankowy tłusty trzykrotnie mielony
  • ciasto kruche na bazie masła jasne lub ciemne

Cena ciasta:

  • sernik mały do 1 kg twarogu, ∅ 24 cm 180 zł
  • sernik duży do 1,50 kg twarogu, ∅ 28 cm 230 zł

Wielkanocny placek z orzechami

Osobiście bardzo lubię wszelkie ciasta przekładane a ten placek przypomina mi smaki z dzieciństwa. Połączenie miodu, orzechów laskowych i ziemnych, kajmak i delikatny krem z budyniu. Często pojawia się pod nazwą snikers.

Główne składniki: 

  • ciasto kruche na bazie masła trzy warstwy
  • kremy: kajmak, krem budyniowy
  • karmelizowane orzechy włoskie i fistaszki

Cena ciasta:

  • ∅ 20 cm 130 zł
  • ∅ 25 cm 170 zł

Baba Wielkanocna

Marmurkowa baba Wielkanocna to tradycyjne ciasto ucierane, które w mojej kuchni jest od zawsze. Maja babcia piekła je w tradycyjnej prostokątnej blaszce bez dodatkowych ulepszeń, tak by było na deser w niedzielę. Gdy upiecze się to ciasto w foremce w kształcie babeczki, ciasto od razu zmienia się coś wykwintnego. Po wyjęciu z foremki widzimy jego marmurkowe warstwy i piękny kształt foremki. Dodatkowo ciasto można wzbogacić, dodając do jasnej warstwy startą skórkę z cytryny czy pomarańczy, orzeszków pistacjowych. A do czekoladowej wersji dla wydobycia smaku kakao dodać również starta skórkę z cytryny. Na koniec udekorować polewą czekoladową czy lukrem według upodobań.

Główne składniki i wielkość:

  • porcja waga ok 1,7 kg, forma babki
  • ciasto ucierane: mąka, jaja, masło
  • kakao, skórka pomarańczy, orzechy pistacjowe itp. według uznania
  • polewa z czekoladowa

Cena ciasta:

  • 170 zł

Deser Tiramisu

Dziś ten włoski deser jest bardzo powszechny jak pizza. Ale wiadomo nie każda pizza nam smakuje, jak i nie każde tiramisu. Ten przepis mam w swoich zbiorach przepisowych od lat, kiedy nie było blogów kulinarnych a jedynie książki kulinarne i drukowane raz na jakiś czas gazety. I to jest przepis ze starych zbiorów gazetowych wydań. Modyfikacja deseru przeze mnie jest niewielka, dodaję innych alkohol do zamaczania biszkoptów. Oczywiście serek mascarpone obowiązkowo, bo inny to zbrodnia, chodź kiedyś próbowałam. Przyznaję to była totalna klapa, dlatego żadnych eksperymentów. Ten deser to klasyk i taki ma być. Kaloryczność pomijam 🙂

Główne składniki i wielkość:

  • porcja wymiar blaszki ok. 21x26 cm na ok. 10-12 średnich kwadratowych kawałków
  • ciastka biszkoptowe
  • serek mascarpone, jaja
  • kawa i alkohol oraz kakao

Cena deseru:

  • 150 zł

Czekoladowy przekładaniec - bezglutenowy

Jako miłośniczka czekolady proponuje coś wyjątkowego z tego ziarna. Ciasto nie zawiera żadnej mąki. Za wyjątkowym smakiem tego ciasta stoi głownie czekolada powyżej 70%, dla równowagi trochę białej, miód oraz warstwa konfitury z czarnej porzeczki. Masa czekoladowa to również czekolada i śmietanka deserowa.

Główne składniki i wielkość:

  • porcja ok. 1,5 kg długość ok. 30 cm jak na zdjęciu
  • ciasto na bazie jaj, mąki ziemniaczanej oraz czekolady
  • Ganache - masa czekoladowa na bazie masła, śmietanki 30%, czekolady oraz alkohol
  • dżem z czarnej porzeczki

Cena ciasta:

  •  170 zł

Rolada biszkoptowa z różnym nadzieniem.

Dzieci uwielbiają małe biszkoptowe ciasteczka jako przekąski. Dorośli również za nimi przepadają ale często wstydzą się iść przez miasto i chrupać ciasteczka biszkoptowe. Biszkopty to zawsze dla mnie smak dzieciństwa, dlatego uwielbiam robić biszkoptową roladę. Ciasto biszkoptowe jest lekkie i delikatne w smaku a do środka można włożyć różne kremy, owoce, galaretki czy dżemy. Na imprezach bez obaw sięgają po ten deser zarówno panie oraz panowie plus dzieci oczywiście.

Główne składniki i wielkość:

  • długość rolady ok. 30 cm porcja waga do ok. 1,4 kg
  • ciasto biszkoptowe
  • różne rodzaje kremów: ze śmietany i owocami, kremem tortowy z nutą likieru, wraz z owocami np. malina, borówka amerykańska, brzoskwinia lub bez owoców, marmolady i dżemy różnego rodzaju czy wersja czekoladowa

Cena ciasta:

  • 170 zł

Wykwintny placek imprezowy

Z niezwykłym smakiem tego ciasta spotkałam się na imprezach u mojej rodziny na Podlasiu.To ciasto jest przygotowywane tylko na specjalne okazje, gównie na wesela, chrzciny, komunie czy stypy. Niezwykłość smaku tkwi w procesie przygotowania. Jest dość pracochłonny ale warto. Można spotkać jego odpowiedniki, które ukrywają się pod nazwą „miodownik”. Rok temu koleżanka podarowała mi przepis od swojej zaufanej pani, która piecze to ciasto. Porównałam przepis z moim i wyszło, że jest on dokładnie taki sam. Ciasto to jest jak wino, im starsze tym lepsze 🙂 Najlepiej smakuje na trzeci dzień.

Mogę przygotować w wersji okrągłej lub kwadratowej.

Główne składniki i wielkość:

  • waga do ok. 2 kg, blaszka ∅ 24 cm
  • ciasto kruche na basie masła i mąki tortowej oraz miodu
  • masa budyniowa wanilia masło i miód
  • polewa czekoladowa, ganache biały lub czarny, mielone migdały

Cena ciasta:

  • 180 zł

Szarlotka ze „złotymi kroplami rosy”

Obecna nazwa jest moim pomysłem. Podpatrzyłam go kiedyś u mojej cioci, gdy spędzałam u niej wakacje. Ciocia Genowefa nazywała to ciasto trochę inaczej. Miała swoje dwie nazwy w zależności od tego komu je serwowała. Dla natrętnego gościa była jedna nazwa mniej przyjemna a dla tego lubianego jeszcze inna oczywiście ta przyjemniejsza. Dom cioci był domem otwartym przewijało się przez niego bardzo dużo ludzi i każdy był zawsze czymś poczęstowany :). Chodź ciasto miało dwie nazwy, było jednym i tym samym ciastem i smakowało obłędnie.

Złote krople rosy” pojawiają się na upieczonej piance z białek, które powstają w wyniku krystalizacji cukru. Kropelki są złociste i tak powstała moja nazwa:) Wszystko przygotowuję od podstaw. Jabłka prażę samodzielnie.
W zależności od pory roku wykorzystuję różne gatunki jabłek. Osobiście uwielbiam gatunek „szara reneta”, ponieważ ma zwarty miąższ i lekko korzenny posmak. Nie używam gotowych jabłek ze słoików. Ciasto kruche również jest ręcznie wyrabiane.

Główne składniki: 

  • ciasto kruche na bazie masła
  • mus jabłkowy robiony od podstaw, główny gatunek jabłek to "reneta szara" w sezonie gdy są dostępne lub innych jabłek kruchych mniej słodkich plus własna kompozycja korzennych przypraw
  • bezowa chmurka z wanilią

Cena ciasta:

  •  duża blaszka ok. 3 kg 200 zł
  •  mała blaszka ok. 1,5 kg 150

Owocowe tiramisu na prawdziwym biszkopcie

Wspaniałe ciasto idealne na Dzień Mamy. Świeże truskawki, które już są w maju dostępne, do tego delikatny krem z serka mascarpone z kokosowym likierem oraz największa tajemnica, czyli prawdziwy biszkopt nasączony kokosową likierową nutą. Smak co tu dużo mówić ... obłęd w ustach 🙂

Główne składniki i wielkość:

  • porcja prostokątna wymiary 20/32 cm (mogę przygotować jako tort okrągły)
  • waga ok. 3 kg 
  • krem jak do tradycyjnego tiramisu serek mascarpone ale zamiast białek dodana śmietanka 30 % lub 36% oraz likier kokosowy lub bez 
  • owoce mogą być różne w sezonie letnim: truskawki, borówki, maliny, banany itp. w okresie zimowym dodaję frużelinę z owoców mrożonych bez pestek, (niewielka ilość konfitury truskawkowej opcjonalnie)
  • blaty z biszkoptu pieczonego od podstaw

Cena ciasta:

  • 250

Serniki na zimno z owocami

Serniki na zimno z owocami sezonowymi czy mrożonymi smakują w większości z nas. Letnią porą zajadamy się nimi bardzo chętnie w upalne dni, łagodząc nadmiar gorąca 🙂 Moje serniki łączę z musem ze świeżych owoców lub zimą
z mrożonych. Mogę też wykonać całkowicie bezglutenowe na spodzie z mąki gryczanej.

Główne składniki:

  • ciasto kruche czekoladowe lub jasne 
  • twaróg połączony ze świeżym musem z owoców: malina, borówka, porzeczka, wiśnia, cytryna itp. 
  • dekoracja owoce sezonowe lub owoce mrożone w sezonie zimowym 

Cena ciasta i wielkość:

  • duża porcja ∅ 25 cm 1 kg twarogu 160 zł 
  • mała porcja ∅ 20 cm 0,5 kg twarogu 120 zł

Torcik bakaliowy z migdałami

To ciasto idealne dla tych co lubią bakalie ale wybrane. Ciasto jest bardzo aromatyczne wystarczająco wilgotne i chrupiące. Zawiera w środku figi i żurawinę, na górze karmelizowane migdały z cynamonem.

Główne składniki:

  • ciasto z bakaliami: figi i żurawina, migdały karmelizowane
  • dekoracje w zależności od okoliczności i upodobań. Sam lukier, plus bakalie do dekoracji lub typowe dekoracje świąteczne

Wielkość i cena:

  • ∅ 20 cm waga ok. 1,50 kg 180 zł

Beza Pavlova z truskawkami

Beza Pavlova z owocami sezonowymi to uczta nie tylko dla podniebienia ale i oka. Pochodzenie tego wyrafinowanego deseru nie zostało do końca ustalone. Czy wymyślił go dla słynnej primabaleriny Anny Pawlowej kucharz z Australii czy z Nowej Zelandii ? 🙂  Jak dla mnie to nie ma znaczenia. Deser jest bombowy !!!

Główne składniki:

  • białka kurze z wolnego wybiegu lub ekologiczne 
  • kremy na bazie bitej śmietany kremówki 36 % i cukru, śmietany kremówki i serka waniliowego, krem na bazie budyniu i serka mascarpone, likier
  • owoce sezonowe lub owoce mrożone w sezonie zimowym wraz z domowa konfiturą

Cena ciasta i wielkość:

  • duża porcja 8 białek  26-28 cm 180 zł 
  • mała porcja 4 białka 20-22 cm 120 zł

Puszyste ciasto z owocami

Ten puszysty przysmak można przygotować o każdej porze roku. Osobiście uwielbiam go z borówką amerykańską, która jest moim przysmakiem od lat. Ale można też przygotować z owoców mrożonych lub innych dostępnych w sezonie. Wysoka pianka nadaje lekkości i świetnie komponuje się z mocno czekoladowym spodem.

Główne składniki:

  • ciasto kruche mocno czekoladowe lub jasne 
  • wysokiej piance z białek i masła zatopione owoce sezonowe
  • dekoracja to warstwa ciasta jasnego kruchego przypieczonego, posypane cukrem pudrem lub dodatkowo polewa czekoladowa oraz owoce do dekoracji
  • do pianki możemy dodać inne owoce według gustów smakowych świeże lub mrożone

Cena ciasta i wielkość:

  • duża porcja okrągła ∅ 24 cm lub prostokątna blaszka (wówczas jest trochę niższe) waga ok. 2,5 kg 180 zł 

Sernik dyniowy z korzenną nutą

Przepis od podstaw skomponowany przeze mnie. Kocham dynię 🙂  Mogłabym ją jeść przez cały rok w każdej postaci. Spód do sernika jest na maśle 82 % tłuszczu z przyprawami korzennymi lub może być na piernikowych ciasteczkach świątecznych. Twaróg śmietankowy tłusty łączę z purre z dyni. Dla podkreślenia smaku dodaję do twarogu cynamon, gałkę muszkatową oraz sok z cytryny.

Główne składniki:

  • twaróg śmietankowy tłusty trzykrotnie mielony
  • ciasto kruche na bazie masła oraz przypraw korzennych lub na piernikowych ciasteczkach

Cena ciasta:

  • sernik do 1 kg twarogu ∅ 24 cm 180 zł
  • sernik do 1,50 kg twarogu ∅ 28 cm 230 zł

Tarty na słodko

W sezonie wiosna/lato gdy mamy pod dostatkiem taka ilość świeżych owoców, tarty z owocami sprawdzają się doskonale jako deser w upalenie dni. Owoce można zatopić w delikatnym kremie budyniowym lub galaretce.

Główne składniki:

  • ciasto kruche w zależności od kompozycji owocowej może być czekoladowe lub jasne 
  • wnętrza na zdjęciach: jabłka i masa budyniowa, druga wersja to serek typu włoskiego połączony z purre dyniowym
  • tarty mogą zawierać różne owoce sezonowe oraz różne nadzienie: kremy śmietanowe, budyniowe czy lemon curd itp.

Wielkość tarty:

  • porcja okrągła ∅ 27 cm, cena 160 zł 

Babeczki z dekoracją większą lub zwykłe z polewą lub lukrem

Babeczki dekoracyjne to zamiennik kawałka tortu na imprezach firmowych czy szkolnych. Oferuję babeczki na bazie czekolady białej lub ciemnej. Dekoracje dobieram według potrzeb i gustów smakowych. Mogą też być z owocami w środku sezonowymi. Prezentowane na zdjęciach mają różne dekorację z kremu. Krem na bazie mascarponu i masła lub typowy maślany tortowy. Mogę też wykonać same babeczki z polewą czekoladową lub lukrem.

Główne składniki:

  • białka kurze z wolnego wybiegu lub ekologiczne 
  • czekolada deserowa lub biała
  • owoce sezonowe lub owoce mrożone w sezonie zimowym wraz z domowa konfiturą
  • krem na bazie mascarpone, masła, polewa, lukier

Cena:

  •  babeczki dekoracyjne 12 zł za sztukę
  •  babeczki  z polewą lub lukrem 10 zł za sztukę

Brownies

To ciasto kochają wszyscy miłośnicy czekolady. A takich ludzi jest chyba najwięcej 😉 Mogę wykonać na bazie czekolady gorzkiej lub deserowej. Również bez glutenu. W zastępstwie dodaję mąkę migdałową. Dekoruję głównie czekoladą ale frużelina malinowa to doskonałe połączenie do której nie dodaję żelatyny, bo nie ma takiej potrzeby.

Główne składniki:

  • czekolada gorzka lub deserowa 
  • mąka przenna

Cena i wielkość

  • ∅ 23 cm 150 zł  

Drożdżowe bułeczki z cynamonem i marcepanem

Każdy z nas ma swoje smaki i zapachy z dzieciństwa. Które będzie pamiętać zawsze i wspominać z utęsknieniem. Mój syn to miłośnik cynamonu. Dodaje go do wielu potraw na słodko. A najbardziej uwielbia  drożdżowe bułeczki cynamonowe, które wspólnie dopracowaliśmy. Najlepiej smakują, lekko zamoczone w mleku to jest opinia mojego dziecka 🙂

Główne składniki i wielkość:

  • porcja waga ok 0,7 kg, 10-12 szt. bułeczek
  • ciasto drożdżowe na maśle
  • masa cynamonowa - marcepanowa 

Cena ciasta:

  • 180 zł

Makowiec na Święta i nie tylko 😉

Makowiec domowy na święta to przysmak za którym tęsknimy przez cały rok. Przepis z każdym rokiem jest doskonalony po zebraniu recenzji klientów z poprzednich edycji. W tym roku szykuje się jeszcze bardziej wytworny 🙂

Główne składniki:

  • ciasto drożdżowe od podstaw jak na zdjęciach
  • masa makowa własna udoskonalona receptura 🙂 
  • dekoracje w zależności od okoliczności i upodobań. Sam lukier, plus bakalie do dekoracji lub typowe dekoracje świąteczne

Wielkość:

  • jeden makowiec ok. 30 cm, waga ok. 1,4 kg
  • cena 200 zł za jeden 

Piernik szlachetny z miodem

Boże Narodzenie bez piernika to jak baletnica bez baletek. Przepis jest bardzo stary i tradycyjny, zawiera kawę, olej roślinny, miód i dużo, dużo przyprawy korzennej. Piernik jest bardzo wilgotny i zachowuje długo świeżość. Można go również zamrozić. Gdy się piecze rośnie w blaszce do wielkości olbrzyma. Moje dzieci przeprowadzają odwieczną walkę między sobą, kto zjadł więcej. Dlatego piekę od razu dwie blaszki ale i to nie pomaga 😉

Główne składniki i wielkość:

  • duża porcja waga ponad 1,5 kg są to dwa pierniki upieczone w mniejszych formach po ok.800 kg każdy, udekorowane świątecznie
  • ciasto ucierane, mąka tortowa, miód (wielkokwiatowy najczęściej), olej roślinny, kawa (lub kawa Inka), przyprawy korzenne

Cena ciasta:

  • 160 zł

Jeśli interesuje Ciebie ciasto z listy powyżej zapraszam !

Możesz zamówić przez:

 

 

 

Przez messenger

Ikona messenger

 

Tel./WhatsApp

602 236 784

 

Przez formularz

 

KONTAKT

Zapraszam do mojego świata domowych wypieków !!!