with Brak komentarzy
Czas przygotowania zegar czas ok. 1,5 h liczba porcji13-15 sztuk możliwość wymiany składników w uwagach Danie roślinne całkowiciedanie roślinne

Składniki:

– buraki ok. 1 kg 4-5 sztuk
– batat 1 sztuka średniej wielkości lub ziemniaka
– kasza jaglana ok. 100 g
– fasola czerwona z puszki ok. 120-150 g
– cebula 1 sztuka
– czosnek 2-3 ząbki
– płatki drożdżowe 4-6 łyżek małych możesz zamienić na bułkę tartą
– sól, pieprz ilość według uznania
– rozmaryn ok.1 łyżka mała
– tymianek ok. 1 łyżka mała


Przygotowanie kotletów do burgerów.

Gotujemy na parze umyte buraki i batata z solą.
Gotujemy kaszę jaglaną.
Cebulę i czosnek drobno kroimy.
W misce razem zmiksuj na jedną masę  fasolę i batata. Następnie dodaj starte buraki na dużych oczkach, kaszę jaglaną, cebulę, czosnek, płatki drożdżowe i przyprawy. Wszystko mieszamy.
Jeśli jakiś przypraw jest za mało doprawiamy, według własnego gustu.

Formujemy średniej wielkości kotleciki i układamy na blaszce do pieczenia z pergaminem. Z przygotowanego ciasta wychodzi ok. od 13-15 sztuk kotlecików.

Pieczenie.

Pieczemy w piekarniku 180° ok. 35-40 min na środkowym poziomie do momentu uzyskania zwartej przypieczonej skórki.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na blaszce do wystudzenia.


Składniki do złożenia burgerów.

Do złożenia burgerów możesz użyć takich warzyw, przypraw oraz sosów jakie lubisz. Tu nie ma wytycznych?

Warzywa wcześniej sobie przygotuj w miseczkach oraz sosy. Nie przesadzaj z sosami, dobrze jest czuć smak warzyw.

Dla ułatwienia tematu, ja korzystam z gotowych bułek do burgerów.
Ale możesz użyć każdych innych bułek jakie lubisz. I w tym przypadku również nie ma ścisłych wytycznych.


Składanie burgerów.

Gdy masz sam główny skład czyli kotleta to reszta jest prosta.
Moja młodzież w domu samodzielnie przygotowuje sobie z gotowych produktów burgery.

Robimy to na dwa sposoby:
1. W nagrzanym piekarniku układamy przekrojoną bułkę i zapiekamy przez moment. Następnie układamy na przemian ser, kotlet, ser i zapiekamy. Czas zapiekania według upodobań.
2. Opiekamy bułkę i kotleta na patelni oczywiście bez tłuszczu.
Gdy bułki i kotlety są podgrzane składamy układając warzywa z sosami jakie lubimy.

Danie gotowe ?


Uwagi !!!
  • Podany czas pieczenia kotletów jest orientacyjny.
  • Dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika jaki masz w domu.
  • Zamiast batata czy ziemniaka można też dodać marchewkę.
  • Kaszę jaglaną możesz zamienić na kaszę jęczmienną drobną czy gryczaną jeśli ktoś lubi.
  • Dodaję płatki drożdżowe bo mają sporo białka i dobrze stabilizują kotlety. Dodatkowo w mojej wersji pierwotnej, kotlety miały być bez glutenu.
  • Bułka tarta też spełnia rolę stabilizatora.

Zostaw Komentarz