with Brak komentarzy
Czas przygotowania zegar czas ok. 30 min liczba porcji dla 1-2 osób Danie roślinne całkowicie danie roślinne

Składniki:

– bakłażan średniej wielkości
– cebula 1 szt.
– czosnek 2-3 ząbki
– pomidor 1 szt. średni
– papryka czerwona 1/4 sztuki
– jajko 1
– sezam biały
– oliwa z oliwek
– zioła prowansalskie ok. 1 łyżeczka
– sól, pieprz


Przygotowanie.

Wydrążyć miąższ z bakłażana i posolić lekko łódeczki oraz wydrążony miąższ. Pozostawić na ok. 10 min. W ten sposób pozbędziemy się nadmiernej goryczy z tego warzywa.
Po 10 minutach wytrzeć ręcznikiem papierowym powstałą „rosę”.


Przygotowanie farszu.

Na wodzie dusimy pokrojoną cebulę, czosnek, miąższ. Dusimy 3 min, następnie dodajemy paprykę, pomidora oraz przyprawy. Całość jeszcze dusimy chwilę 2-3 min.
Farsz ma być al dente. Sprawdzamy smak jeśli czegoś nam brakuje doprawiamy według własnego uznania.


Przygotowanie do pieczenia.

Nadziewamy przygotowanym farszem nasze łódeczki z bakłażana. Roztrzepujemy jajko w misce i wlewamy delikatnie do łódeczek z farszem.
Tak przygotowany bakłażan wstawiamy do piekarnika.

Pieczenie.

Pieczemy w piekarniku 200 ok. 15 min.

Podanie.

Podajemy z wybraną kaszą, makaronem z soczewicy itp.

Bakłażana upieczonego posypujemy sezamem oraz dodatkowo szczypiorkiem lub rukolą.

Danie gotowe ?


Uwagi !!!
  • Podany czas pieczenia bakłażanów jest orientacyjny.
  • Dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika jaki masz w domu.
  • Podawaj z wybraną kaszą jaką lubisz, makaronem bez glutenu np. z soczewicy czy makaronem zwykłym, ryżem czy pieczonymi ziemniakami.
  • Jeśli chcesz przygotować to danie dla większej liczby osób, to zaproponowane porcje po prostu przelicz ?

Zostaw Komentarz