Składniki:
– bakłażan średniej wielkości
– cebula 1 szt.
– czosnek 2-3 ząbki
– pomidor 1 szt. średni
– papryka czerwona 1/4 sztuki
– jajko 1
– sezam biały
– oliwa z oliwek
– zioła prowansalskie ok. 1 łyżeczka
– sól, pieprz
Przygotowanie.
Wydrążyć miąższ z bakłażana i posolić lekko łódeczki oraz wydrążony miąższ. Pozostawić na ok. 10 min. W ten sposób pozbędziemy się nadmiernej goryczy z tego warzywa.
Po 10 minutach wytrzeć ręcznikiem papierowym powstałą „rosę”.
Przygotowanie farszu.
Na wodzie dusimy pokrojoną cebulę, czosnek, miąższ. Dusimy 3 min, następnie dodajemy paprykę, pomidora oraz przyprawy. Całość jeszcze dusimy chwilę 2-3 min.
Farsz ma być al dente. Sprawdzamy smak jeśli czegoś nam brakuje doprawiamy według własnego uznania.
Przygotowanie do pieczenia.
Nadziewamy przygotowanym farszem nasze łódeczki z bakłażana. Roztrzepujemy jajko w misce i wlewamy delikatnie do łódeczek z farszem.
Tak przygotowany bakłażan wstawiamy do piekarnika.
Pieczenie.
Pieczemy w piekarniku 200 ok. 15 min.
Podanie.
Podajemy z wybraną kaszą, makaronem z soczewicy itp.
Bakłażana upieczonego posypujemy sezamem oraz dodatkowo szczypiorkiem lub rukolą.
Danie gotowe ?
Uwagi !!!
- Podany czas pieczenia bakłażanów jest orientacyjny.
- Dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika jaki masz w domu.
- Podawaj z wybraną kaszą jaką lubisz, makaronem bez glutenu np. z soczewicy czy makaronem zwykłym, ryżem czy pieczonymi ziemniakami.
- Jeśli chcesz przygotować to danie dla większej liczby osób, to zaproponowane porcje po prostu przelicz ?
Zostaw Komentarz