Torty Grid z dnia 2.07.2021

Proponuję domowej produkcji TORTY.

Na rodzinne kameralne przyjęcia.

Urodziny, imieniny, chrzest, komunię, wesele czy imprezę firmową.


Wybranie smaku tortu.

Wszystko zależy od tego na jaką uroczystość tort ma być przygotowany.
Jeśli ma być na wesele, komunię, chrzest czy na firmową imprezę warto pamiętać o tym, że ten wyjątkowy deser nie jest tylko dla nas ale również dla naszych gości.

Warto w doborze smaków uwzględnić:
- porę roku w jakiej odbywa się uroczystość, jeśli to będzie wiosna, lato może to być delikatny tort na bazie sezonowych owoców. W okresie jesień, zima można pokusić się o smaki bardziej cięższe. Jak więcej czekolady, kremy orzechowe itp.
- pamiętać o najmłodszych gościach, by nie był zbyt mocno nasączony alkoholem
- na takich uroczystościach sprawdzają się zestawienia smaków bardziej klasyczne, które będą smakować dla większości gości np.: kremy śmietankowe z mascarpone, owoce jak maliny, truskawki, porzeczka, żelka z domowa z owoców, musy czekoladowe, smak migdałowy czy cytrynowy itp. biszkopt raczej klasyczny biały niż czekoladowy.

W przypadku tortów na urodziny czy imieniny polecam całkowicie spersonalizowany dobór smaków.
Kompozycja może być bardzo nietypowa. Nie ma w tym temacie ograniczeń.

Przykłady połączenia smaków np.:

  • malina - cytryna, kokos - pistacja, migdał - kokos, czekolada - malina, kokos - pistacja, musy czekoladowe - kawa- malina

Moja propozycja kremów.

Kremy klasyczne ponadczasowe – takie które sprawdzą się na każdym przyjęciu są delikatnej i lekkiej konsystencji.
Większość gości doceni ich smak a my tym samem unikamy rozczarowania.

Przykłady kremów i smaków wewnątrz tortu:
1. Krem bita śmietana połączona z zatopionymi w niej owocami sezonowymi lub mrożonymi w postaci frużeliny.
Sprawdzone owoce to: malina, truskawka, borówka amerykańska, wiśnia, czarna porzeczka, jagoda leśna (w sezonie oczywiście), czereśnia, brzoskwinia.
Inne owoce również dobrze się komponują to: mango, morele, ananas.

2. Krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone połączony z zatopionymi owocami sezonowymi lub mrożonymi w postaci frużeliny.
Sprawdzone owoce to: malina, truskawka, borówka amerykańska, wiśnia, czarna porzeczka, jagoda leśna ( w sezonie oczywiście), czereśnia, brzoskwinia.
Inne owoce również dobrze się komponują to: mango, morele, ananas.

3. Krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone a w nim zatopiona domowa żelka z owoców.
Owoce jak wyżej do wyboru.


4. Krem na bazie masła z dodatkiem mascarpone oraz białej lub deserowej czekolady. Ten krem doskonale komponuje się z frużeliną owocową lub żelką z owoców.
5. Kremy musy:
- krem mus z owoców wszelakich
- krem mus z białej czekolady
- krem mus czekolady deserowej lub gorzkiej
- krem mus kawowy

6. Kremy oryginale i o zdecydowanym smaku:
- krem chałwa waniliowa lub czekoladowa
- krem michałki
- krem pistacjowy
- krem orzechowy
- krem o smaku kokosa
- krem lemon curd
- krem orange curd
- krem słony karmel

7. Kremy czekoladowe:
- ganache czekolada gorzka z likierem Amaretto lub rumem
- ganache czekoladowy z chilli z likierem Amaretto, rumem czy whisky
- ganache czekolada biała

8. Kremy chrupiąca chrupka wykonywana z różnych owoców liofilizowanych jak malina, truskawka, porzeczka, czekolady ciasteczek, wafelków itp.

9. Bezowa chrupka - jako dodatek do jednej z warstw w torcie.


Jakie trendy można spotkać w dekoracji tortów?

Obecnie można spotkać bardzo wyszukane dekoracje tortów.
Coraz częściej pojawiają się niezwykle indywidualne kompozycje i style. Najczęściej autorzy tortów łączą kilka technik na jednym torcie. Co czyni je wręcz dziełami sztuki.
Torty wykonane całkowicie z masy cukrowej wychodzą z mody.

Można jednak wyróżnić kilka znaczących trendów jak:
- neked/semi neked – tort z widocznymi warstwami kremów i biszkoptu, świeże kwiaty, owoce itp.
- rustykalny/baho – dekoracje lekkie, stonowane, nienachalne, w stylu natury i wsi, gdzie mogą np. dominować suszone czy żywe kwiaty i inne elementy
- drip cake- gdzie gówna dekoracja to spływająca po bokach tortu czekolada w najróżniejszych kolorach
- torty z jadalnym złotem czy srebrem - styl glamour
- torty malowane ręcznie
- tort dekorowany techniką szpachlową
- torty z ozdobami DIY – wykonane samodzielnie pod indywidualne zamówienie.

Najczęściej takie torty łącza w sobie kilka technik dekoracyjnych.
I takie spotyka się najczęściej.


Jakich składników używam i jak komponuję smak oraz dekoruję tortu?

Do wykonania tortów używam wysokiej jakości składników, jedynie masła, śmietany, czekolady gorzkiej, deserowej, białej i kakao sprawdzonych marek. Owoców świeżych lub mrożonych, delikatnych rodzajów serków, orzechów i różnego rodzaju likierów.

Biszkopty przygotowuję od podstaw. Do ich wypieków używam jaj z wolnego wybiegu lub Bio oraz sprawdzonej marki mąki tortowej Typ 500.

Dokładam wszelkich starań by wszystkie moje torty były skomponowane pod kontem wielkości, rodzajów smaków i gust zamawiającego. W warstwach tortu mogę ukryć te smaki jakie ktoś lubi lub zasugerować odpowiedni smak.

Techniki dekoracyjne jakie stosuję to łączenie kilka stylów. Dekoracje jakie wykonuję opieram na bazie produktów, które można zjeść w całości. Elementy nie jadalne są certyfikowane i dostosowane do kontaktu z żywnością. Unikam nadmiernej dekoracji z masy cukrowej. W całej kompozycji są jedynie uzupełnieniem.

Moje torty nie są przesłodzone, bo zachowanie równowagi smaków to moje kluczowe zadanie podczas kompozycji.
Poszczególne warstwy tortu mogą być wykonane ze wszystkich słodkości świata. W doborze smaków może ograniczać nas jedynie wyobraźnia.


Wielkość jaką mogę zrealizować.

Największy tort jaki mogę zrealizować do 10 kg jako tort piętrowy lub w prostokącie.
Najmniejszy tort od 1- 1,2 kg ok. 8-10 porcji o średnicy 18-20 cm.

Terminy realizacji i dostawa.

Zamówienia na tort przyjmuję od 5-14 dni wcześniej, przed planowaną datą uroczystości.
Tort na wesele, komunię, chrzest czy imprezę firmową do 21 dni wcześniej, przed planowaną datą uroczystości.

Tort dostarczam pod wskazany adres.
Można odebrać osobiście po wcześniejszym uzgodnieniu terminu.
Tort zapakowany jest w karton przystosowany do kontaktu z żywnością.

 

 

KOSZT TRANSPORTU

 


Jaka jest cena za tort?

Tort standardowy na urodziny czy imieniny cena 80 zł za kg.
Każdy tort wyceniany jest indywidualnie po uwzględnieniu wszelkich potrzeb zamawiającego.
W przypadku zamówień na tort weselny, chrzest, komunię czy imprezę firmową
doliczana jest dodatkowa dopłata w wysokości 20 % do ceny standardowej za indywidualne dekoracje.
Dopłata wynika najczęściej z tego, że zamawiam spersonalizowane dekoracje
np. dedykowany toper, żywe czy suszone kwiaty pod kolor itp.

 


Przedstawiam różne propozycje tortów.
Zamówione torty mogą różnić się od tych zaprezentowanych na zdjęciach.


 

Tort mały - 2 warstwy kremu 3 biszkopty do 2 kg

Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 18 cm wysokość od 10 do 12 cm waga od 1,5 kg - do 2 kg
  • ciasto biszkoptowe - trzy blaty
  • krem: dwie warstwy kremu mus z borówki amerykańskiej na bazie śmietanki kremówki, w jednej warstwie musu dodatkowo owoce - borówka amerykańska
  • krem: śmietanka kremówka i serek, wanilia owoce truskawki (mogą być inne owoce sezonowe)
  • dekoracja: ganache z białej czekolady, likier, owoce sezonowe, liliowe róże z masy cukrowej, mięta
  • UWAGA !!! owoce mogą być inne, takie jakie będą dostępne w sezonie, kremy również

Tort duży czekoladowy - 2 warstwy kremu 3 biszkopty do 3 kg

 

Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 20 cm wysokość ok. 14 cm waga ok. 2,6 kg 
  • ciasto biszkoptowe czekoladowe- trzy blaty ok. 2 cm
  • krem: dwie warstwy kremu mus czekoladowy z rumem i borówki amerykańskie w pierwszej warstwie, w drugiej warstwie musu zatopiona domowa żelka z borówki amerykańskiej
  • dekoracja: ganache z gorzkiej czekolady, masła i rumu, owoce w tym przypadku świeże figi i borówki oraz dodatkowe złote drobne dekoracje cukiernicze
  • UWAGA !!! owoce mogą być inne, takie jakie będą dostępne w sezonie, kremy i alkohol również

Tort duży dekoracja 18 lat  i inne - 2 warstwy kremu 3 biszkopty do 3 kg

Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 20 cm waga ok. 2,8 kg, wysokość ok. 12 cm
  • ciasto biszkoptowe trzy blaty ok. 2 cm
  • krem: śmietana kremówka i serek mascarpone, jednej warstwie zatopione owoce borówka amerykańska, w drugiej warstwie zatopiona domowa żelka z borówek
  • krem: śmietana kremówka i serek mascarpone, ganache czekoladowe, w drugiej warstwie truskawki świeże
  • krem: śmietana kremówka i serek mascarpone, chrupka oreo i borówki amerykańskie , żelka malinowa
  • dekoracje: ganache na bazie białej czekolady i masła, czarne róże z masy cukrowej, owoce jeżyny i borówki, toper - dziewczyna z cyfrą 18 jako element nie jadalny
  • dekoracje: miś z masy cukrowej, kwiaty świeże róże, goździki, drobne dekoracje cukrowe, toper na roczek imienny, 

Tort mały - 1 warstwa kremu 2 biszkopty do 2 kg

 

Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 20 cm wysokość od 7 do 10 cm waga ok. 1,2 kg- ok. 2 kg
  • ciasto biszkoptowe - dwa blaty
  • kremy: różne w zależności od upodobań, łączenie ganache czekoladowego z kremem ze śmietanką i mascarpone , owoce sezonowe, lub domowa żelka z owoców
  • dekoracje: owoce, żelki, czekoladowe, elementy z masy cukrowej itp.

 

  • UWAGA !!! wszelkie warstwy kremu są uzgadniane indywidualnie,

Tort duży - 2 warstwy kremu 3 biszkopty do 3 kg

 

Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 20 cm waga ok. 2,6 kg, wysokość ok. 12 cm
  • ciasto biszkoptowe trzy blaty ok. 2 cm
  • krem: śmietana kremówka i serek mascarpone, w jednej warstwie zatopione owoce - maliny, w drugiej warstwie zatopiona domowa żelka z malin
  • dekoracje: ganache na bazie białej czekolady i masła, barwniki spożywcze, dekoracje jadalne zielone, białe i czekoladowe: wafelek, ciasteczka oreo, migdały w białej czekoladzie i ciemnej, m&m's, żelki, owoce zielone - winogrona i kiwi, korki i piłka nożna jako element nie jadalny

Tort duży malinowy - 2 warstwy kremu 3 biszkopty do 3 kg

 

Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 20 cm, wysokość ok. 10 cm, waga ok. 2,5 kg 
  • ciasto biszkoptowe trzy blaty ok. 2 cm
  • krem: na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki, w pierwszej warstwie zatopione owoce maliny w drugiej domowa zatopiona domowa żelka z malin
  • krem na zewnątrz: ganache na bazie białej czekolady i masła, barwniki spożywcze - malinowy, 
  • dekoracje: wafelki lodowe, migdały w białej czekoladzie, wafelki kokosowe oraz świeże maliny oraz drobne białe dekoracje cukiernicze

Tort duży - 2 warstwy kemu 3 biszkopty do 4 kg

 

Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 24 cm waga ok. 3,8 kg 
  • ciasto biszkoptowe trzy blaty ok. 2 cm
  • krem: śmietana kremówka i serek mascarpone, w jednej warstwie zatopione owoce: maliny i borówka amerykańska, w drugiej warstwie zatopiona domowa żelka malinowa
  • dekoracje: ganache na bazie białej czekolady i masła, barwniki spożywcze, różowe róże z masy cukrowej, flamingi jako element nie jadalny

Tort duży - 2 warstwy kremu 3 biszkopty do 3 kg

 

Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 24 cm wysokość od 10 do 12 cm  
  • ciasto biszkoptowe - trzy blaty
  • krem: dwie warstwy kremu z bitej śmietany kremówki oraz serka z wanilii
  • owoce: jedna warstwa truskawki, druga borówka amerykańska
  • dekoracja: krem maślany i biała czekolada, likier oraz owoce sezonowe
  • krem: mus malinowy na bazie śmietanki kremówki,w drugiej warstwie dodatkowo zatopiona domowa żelka z malin
  • dekoracje: ganache na bazie białej czekolady i masła, dekoracje owoce jeżyny i borówki, wafelek, ciasteczka oreo, żelki, migdały w czekoladzie itp. 

 

  • UWAGA !!! owoce mogą być inne, takie jakie będą dostępne w sezonie, kremy również

Tort duży dwa piętra do 5 kg

Propozycja na zdjęciach:

  • torty z dwoma piętrami waga ok. 4 - 4,5 kg każdego tortu piętrowego, razem ok. 8,5 kg ciasta 
  • każde piętro składa się z trzech warstw biszkoptu
  • warstwy kremu w każdym piętrze: pierwsza warstwa to krem śmietana kremówka i mascarpone, likier oraz zatopione świeże truskawki to rodzaj truskawkowego tiramisu, druga warstwa to krem mus malinowy
  • na zewnątrz: ganache z białej czekolady i masła z likierem
  • dekoracja: róże malinowe i kremowe z masy cukrowej, owoce maliny oraz drobne dekoracje cukrowe, mięta

Tort czekoladowa "Krówka" do 2,5 kg

Uwiel­biam cze­ko­ladę. Zaw­sze jestem skłonna zapła­cić wiele za dosko­nałe cia­sto cze­ko­la­dowe.
Ten prze­pis zapo­ży­czy­łam z jed­nej z ksią­żek Nigelli. Nigella tego cia­sta rów­nież nie wymy­śliła a zaadop­to­wała z innej książki.
To cze­ko­la­dowe cia­sto jest nie­by­wa­łym połą­cze­niem, kilku ele­men­tów jed­no­cze­śnie czego ocze­kuję od cia­sta cze­ko­la­dowego. Otóż znaj­dziemy w nim wystar­cza­ją­cej sło­dy­czy, wyraź­nego smaku cze­ko­lady, mięk­ko­ści oraz wil­got­no­ści. To taki miks tortu, babki pia­sko­wej i browni. Dla­tego w mojej wer­sji jest to zde­cy­do­wa­nie tort. Zmie­ni­łam kon­sy­sten­cję kremu na bar­dziej deli­katną i aksa­mitną i prze­ła­ma­łam sło­dycz, cienką war­stwą czar­nej porzeczki by móc zjeść od razu nie jeden a dwa kawałki!!! 😉 W ory­gi­nal­nym prze­pisie było zde­cy­do­wa­nie za dużo cukru dlatego dodałam porzeczki dla przełamania smaku.
Pole­cam każ­demu na poprawę nastroju i wyle­cze­nia wszel­kich smut­ków. Można się podzie­lić ale na poważne roz­terki por­cja dla jed­nej osoby 🙂 wręcz zale­cana, plus dobry film wie­czo­rem 😉

Propozycja na zdjęciach:

  • UWAGA !!! ciasto jest ciężkie z racji wielu składników 
  • Ø 24 cm waga ok. 2,5 kg
  • ciasto mocno czekoladowe i wilgotne trzy warstwy
  • krem maślany z gorzką czekoladą 70 %, likier
  • dekoracje: do uzgodnienia

Tort orzechowy bezglutenowy

Ten tort poja­wił się na moje liście przy­sma­ków dzięki mojej kole­żance Krysi, która jakiś czas temu popro­siła mnie o upie­cze­nie tego tortu według sta­rego jej rodzin­nego prze­pisu. Oczy­wi­ście zgo­dzi­łam się od razu. Po prze­czy­ta­niu prze­pisu wie­dzia­łam, że to będzie coś nie­zwy­kłego:). Tort jest z mąki orze­cho­wej, dla­tego osoby mające pro­blem z tra­wie­niem glu­tenu mogą ze sma­kiem go zjeść. Krem jest oczy­wi­ście orze­chowy deli­katny i aksa­mitny.
Dla pod­kre­śle­nia smaku doda­łam tro­chę alko­holu czego nie było w pier­wot­nej wer­sji.
Tort mogę przy­go­to­wać w wer­sji z alko­ho­lem i bez oczy­wi­ście;)

Propozycja na zdjęciach:

  • Ø 24 cm waga ok. 1,5 kg
  • ciasto na bazie mąki orzechowej i jajek trzy warstwy
  • krem w środku: maślany z mielonymi orzechami oraz aromatem orzechowym

Tort średnie - 2 warstwy kremu 3 biszkopty do 1,5 kg

 

Propozycja na zdjęciach:

  • średnia forma serca waga ok. 1,8 kg
  • Ø 22 cm
  • ciasto biszkoptowe trzy warstwy
  • nadzienie może być różne: krem maślany biała lub gorzka czekolada, bita śmietana z owocami, krem na bazie serka mascarpone

Jeśli potrzebujesz domowego TORTU zapraszam do kontaktu

 

przez messenger

ZAMAWIAM

formularz na stronie

KONTAKT

 602 236 784

Zapraszam serdecznie do mojego świata słodyczy.