with Brak komentarzy

Czas przygotowania zegarok. 30 min liczba porcjidla 2-3 osób możliwość wymiany składników 


Składniki:

- jedna średnia cukinia ok. 200-250 g
- 4-6 sztuk białej pieczarki
- jedna średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany gęstej 18% takiej do
sosów i zup
- makaron tagliatelle ok. 200-250 g
- pierś z kurczaka ok. 200 g lub tofu naturalne
ok. 150g
- 3-4 łyżeczki przyprawy: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka
- sól, pieprz
- olej do marynowania i smażenia lub woda do smażenia


Przygotowanie

Gotujemy makaron. Tego procesu nie będę opisywać 😉
W tym samym czasie peklujemy pierś z kurczaka lub tofu.
Kroimy kurczaka na kawałki lekko solimy, posypujemy przyprawą i zalewamy olejem. Zostawiamy na ok. 15 min, by kurczak nabrał aromatu i nie był suchy.

W ten sam sposób przygotowujemy również tofu. Jeśli jest w zalewie odsączamy nadmiar ręcznikiem papierowym i przyprawiamy.


Przygotowanie sosu

Warzywa: cebulę, czosnek i pieczarki kroimy na drobno. Cukinie tarkujemy na grubych oczkach (tak lubią moje dzieci) lub kroimy drobno.

Na patelni z dodatkiem oleju lub na wodzie dusimy warzywa. Doprawiamy trochę solą, pieprzem oraz przyprawą. Dusimy ok. 5-7 min. Mieszamy i sprawdzamy smak czy jest wystarczająco doprawione. Dodajemy zapeklowanego kurczaka lub tofu. Dusimy razem ok. 10 min mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy gęstą śmietanę, rozprowadzamy równomiernie. Dusimy ok. 5 min do momentu powstania jednolitego gęstego sosu.

Danie gotowe 😋


Podanie

Na talerzu układamy makaron, polewamy sosem. Dodatkowo można posypać czarnuszką, rukolą. Pełna dowolność. Tak jak się lubi.


Uwagi !!!
  • Pastę można podać z każdym innym makaronem jaki masz w domu.
  • Przyprawa: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i czarnuszka można znaleźć różnych producentów. Bardzo lubię tą przyprawę i ja jej nie żałuję 😉
  • Można użyć osobnych przypraw i skomponować własną mieszankę. Propozycja proporcji: 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka czarnuszki.

 

 

 

 

Zostaw Komentarz